Vânătoare

Direcția Silvică Tulcea gestionează un număr de 6 fonduri cinegetice în județul Tulcea, cu contracte pe termen de 16 ani și fondul cinegetic 37 Ostrov, temporar, până la organizarea licitației la nivelul Ministerului Apelor și Pădurilor.

Cele 6 fonduri cinegetice au o suprafață de 62335 ha, din care pădure 25405 ha, fonduri cinegetice cu o serie de factori limitativi, care face ca bonitatea acestora să fie de categoriile III și IV pentru majoritatea speciilor de vânat.

Principalele specii de interes cinegetic din fondurile noastre sunt cerbul lopătar, mistrețul și căpriorul, urmează apoi speciile de vânat considerat mic precum iepurele, fazanul, potârnichea, iar dintre răpitoare frecvent se împușcă vulpe, șacal, dihor, nevăstuică.

Județul Tulcea, ca parte integrantă a Dobrogei, este traversat de marile căi de migrație ale păsărilor, astfel că pe unele fonduri se pot vâna și specii de pasaj, reprezentate de gâște sălbatice, gârlițe mari, rațe mari, sitari de pădure, cocoșari etc.

Abundența vânatului de pasaj are și o latură mai puțin plăcută și ne referim la faptul că păsările migratoare sunt însoțite de păsările răpitoare care în sezonul rece se concentrează în zona noastră afectând în principal efectivele de fazan și potârniche, în special în perioadele cu strat de zăpadă, când și vizibilitatea este mai crescută.

Vorbind de factori limitativi în fondurile cinegetice, ne referim la perioade lungi de secetă, lipsa apei permanente în teren, pășunat abuziv, braconaj, ploi abundente și reci în primăvară, ceeea ce face ca în zona noastră să nu apară trofee deosebite.

Practicarea vânătorii în județul Tulcea se supune legislației naționale, în ceea ce privește speciile de vânat, perioadele și metodele de vânătoare și deasemenea, pe fondurile cinegetice gestionate de instituția noastră practicarea vânătorii ține cont și de tarifele în vigoare, aprobate de ordinul ministrului.     

Comentariile sunt închise.