În săptămâna aceasta am fost din nou bucuroși să fim gazde pentru studenții Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din cadrul Universității Transilvania din Brașov, aceștia efectuând o parte din vizita de studii din anul IV la Tulcea. Au fost două zile pline, două zile în care am încercat să le prezentăm tinerilor colegi cât mai multe aspecte din munca noastră de zi cu zi.
Am organizat în prima zi un traseu în pădurile de șleau dobrogene unde am văzut o lucrare de îngrijire – răritură. Aici le-am arătat viitorilor silvicultori specificul stațional, le-am furnizat date despre vegetația forestieră cu toate elementele de descriere, despre activitatea de punere în valoare a arborilor de extras atât sub aspectul tehnicii de aplicare a lucrării cât și a mijloacelor de lucru utilizate la inventariere. Le-am prezentat concret, pas cu pas, metodologia și criteriile avute în vedere la alegerea metodei și tehnologiilor de exploatare, activitățile la proiectarea și organizarea șantierelor de exploatare. Am putut arăta concret activitățile preliminare începerii exploatării și am parcurs împreună tot fluxul tehnologic utilizat în situația dată, de la recoltarea arborilor la colectarea lemnului și lucrările din platformă. Am vorbit despre activitatea de sortare a lemnului pentru punerea în aplicare a principiului valorificării superioare, am discutat despre sortimentele de lemn produse de noi, condițiile dimensionale și calitative pe care trebuie să le îndeplinească acestea. Am arătat activitățile tehnico-administrative la recepția lemnului fasonat măsurând și calculând împreună, am prezentat cheltuieli de exploatare și prețuri de vânzare a lemnului.
Într-un alt punct am discutat despre regenerarea naturală a pădurilor din zona de deal a Dobrogei de Nord arătând în concret aplicarea tratamentului tăierilor progresive. Am prezentat deschis despre tehnica de aplicare a tratamentului și complexul de lucrări de ajutorarea regenerărilor naturale care trebuie să ne conducă la compoziția țel de regenerare, despre reușite, dar și despre problemele pe care le întâmpinăm.
La sfârșitul zilei, la cantonul silvic Secaru am putut continua discuțiile într-o atmosferă zicem noi plăcută, împrumutând cu toții din entuziasmul tinereții musafirilor noștri și bucurându-ne deopotrivă și de o binecuvântată ploaie care a mai șters din efectele secetei ce începuse să se instaleze din plin.
A doua zi am schimbat peisajul. Delta Dunării și provocările ei au fost subiectul zilei. Am arătat o altă silvicultură, cea specifică salicaceaelor, cu regenerări preponderent artificiale. Un itinerariu prin incinta Carasuhat de la Ocolul Silvic Rusca ne-a permis să arătăm ce activități pragmatice necesită regenerarea pădurilor din aceste areale, pornind de la lucrările de pregătire a terenului și solului la cele de plantare, întrețineri, elagaj, etc. Ultima parte a zilei am rezervat-o prezentării pădurilor ce străjuiesc canalelor Dunării, dar și unei scurte ieșiri pe lacul Uzlina, pentru a le prezenta tinerilor colegi, unora pentru prima dată, peisajele unice ale deltei.
A fost o plăcere deosebită să discutăm cu cei care au avut în responsabilitate grupul din partea facultății, cadrele didactice Camelia Elena MUȘAT și Cezar SCRIBA, remarcându-le tactul, calmul, grija și atenția pentru toți cei din grup, abilitatea de a relaționa și socializa.
Două zile pline, două zile în care ne-am străduit să le arătăm tinerilor viitori silvicultori munca de producție exact așa cum este ea, cu bune și cu rele. Nu știm cum s-au simțit oaspeții noștri, dar un lucru este cert, pentru noi organizatorii, în aceste două zile, emoția a fost un sentiment permanent. Ne-am bucurat împreună de poveștile studenției noastre, de istețimea, frumusețea și entuziasmul lor tineresc, de încrederea cu care privesc viitorul. Alma mater ne-a făcut să ne deschidem sufletele, ne-a răscolit amintiri și ne-a trezit nostalgii.
Astăzi, vineri, excursia de studii s-a încheiat. Ne-am despărțit oarecum prieteni, studenții au plecat către Brașov. Le urăm drum bun tuturor. Drum bun în viață!